Converssant a Ses Capelles: La Bolla, un joc únic que necessita de més promoció


Un joc únic al món, el Joc de La Bolla, un joc autòcton menorquí i que només es conserva a Sant Lluís, que disposa de l'únic jugadero que es mantén a l'illa. Un joc que es mereix que es faci una promoció intensa per evitar que acabi desapareixent.


Me consta de primera mà que des de el club que gestiona es Jugadero, el CCE Sant Lluís, s'intenta promocionar-lo, s'oferten visites a les escoles, que acudeixen a veure aquest popular joc i rebre unes nocions bàsiques. Des de s'Ajuntament també s'inclou sa visita al Jugadero per ses ruta guiada que es fa a Sant Lluís per grups.

Però, tot hi que açò està molt be, no basta per enganxar nous jugadors de Bolla, no es veuen noves cares que assegurin el futur del joc. A nivell de Menorca s'organitza un Campionat per equips, el Campionat de Sant Antoni, tal vegada és aquest s'únic campionat que té un mínim de difusió a escala insular, tot hi que pens que se'l podria promocionar més, a través de les xarxes socials.

Però s'ha de fer alguna cosa diferent, alguna cosa innovadora, per aconseguir atracar alguns nous jugadors. No és una feina fàcil, no s'aconseguirà d'un dia per l'altre, però si a part de visites al jugadero es fessin una mena de campionats escolars, a poc a poc segur que sortirien noves cares que fessin que aquest estimat joc no es perdés. Són molt pocs, poquíssims els joves que juguen amb certa freqüència, potser els més joves superen els 30 anys i es poden comptar amb els dits d'una mà.

Està clar que no s'organitza un campionat escolar d'un dia per l'altre, que abans de fer-lo cal introduir aquest joc a les escoles i instituts de l'illa, mantenint aquestes visites que ja es fan i augmentar-les, fent que no es limiti a una única visita, sinó que sigui una mica més regular, per poder acabar fent un campionat en condicions.

Els joves són competitius, i de ben segur que amb paciència i molta feina, que hauria de ser coordinada des de el Consell Insular, acabaria per donar els seus fruits.

Ahir vespre, després d'una partida, xerrava amb alguns jugadors, i un d'ells, partidari d'aquesta promoció me deia: només que de cada 100 joves que participessin en aquest campionat escolar, s'enganxessin 2-3 jugadors, en 5 anys tindríem 10-15 jugadors nous.

Aquest és el camí si volem que el Joc de La Bolla no passi a formar part d'un arxiu fotogràfic que mostrem als nostres fills el dia de demà.

Tots els articles d'opinió de Sant Lluís a la pàgina "Conversant a Ses Capelles".

Comentaris